© 2019 by Green Heads

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Green Heads Team

MASALA CHAI

Tajemství indické babičky a britského lorda ...

S původní verzí Masala Chai se to má asi jako s naším bramborovým salátem. Co tam patří a co ne a tedy i jak přesně nápoj chutná – to je záležitost každé rodiny, tajemství, které se předává z generace na generaci. Směs použitého koření se míchá i podle aktuálních potřeb – při nachlazení nebo žaludečních potížích.


Z čeho je Masala Chai?


Do nápoje se nejčastěji dává kardamom, zázvor (tyhle dvě jsou pro přípravu zásadní), hřebíček, pepř nebo skořice. Podle chuti a požadovaného účinku se ale může přidávat třeba i kmín, lékořice, šafrán nebo pomerančová kůra.


Lístky černého čaje se do nápoje začaly přidávat až po příchodu Britů do Indie, kteří tu zakládali čajové plantáže ve snaze získat levnější zdroj oblíbeného čaje než nabízela tehdejší Čína. Indové si navíc čaj tak oblíbili, že patří dodnes k jeho největším konzumentům na světě (jedna teorie dokonce tvrdí, že Britové vědomi si návykové síly čaje, je v jeho pití od začátku silně podporovali). Když se dalo dohromady jedna a jedna – v tomto případě jedna stará receptura na čaj z výrazně aromatického koření a britská obliba čaje s mlékem – vznikl nápoj Masala Chai. Tak jako my se dnes často potkáváme v kavárnách, v Indii vznikali vlastně takové MasalaChaivárny.


Jak se vaří Masala Chai?


Co se přípravy týče, je to podobné jako s čajem, jen je to o něco pracnější. Nejprve je potřeba svařit koření řekněme alespoň 5 minut. Následně se přidává čaj (obvykle černý, v některých částech Indie se ale používá i zelený). A následně mléko nebo sladidlo podle chuti.




My v Green Heads jsme pro vás objevili lahodný a už hotový Chai Masala od Minor Figures. Vás, kdo znáte jejich famózní ovesné mléko, asi nepřekvapí, že je i tenhle nápoj zcela veganský. Navíc je vyrobený z velmi kvalitního čaje a koření, které se pro vás vaří celý den, aby chuť byla jak má být a my dostali ze surovin to nejlepší. Nás těší i to, že se do něj nepřidává žádný cukr. Tenhle Chai je už hotový v litrovém balení, takže ho můžete rovnou pít.


Pokud si radši připravíte Masalu (skoro) sami, máme pro vás taky senzaci. Prana Chai jen zalijete horkou vodou, necháte dvě minuty vylouhovat a pak zalijete mlékem, které nahřejete třeba tryskou kávovaru. A nebo necháte směs v mléce 12 hodin uležet. Výbornou směs nabízí taky Fonte – Spiced Chai. Všechny najdete v našem Green Heads katalogu. Doporučujeme je vyzkoušet!



V článku jsme spoustu informací čerpali z blogu Chaipilgimage.com. Můžete tam taky mrknout.

42 zobrazení